GINOP – pályázatok

KÖSZÖNJÜK A MAGYAR ÁLLAM ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁT

PD-Steel HUNGARY Kft. kutatási tájékoztató GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00447

  • a kedvezményezett neve: PD-STEEL HUNGARY Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
  • a projekt címe: Zöldség és gyümölcs alapú, rostokban gazdag, 100%-ban adalékanyag-mentes étrendkiegészítő desszertszeletek kifejlesztése
  • a szerződött támogatás összege: 95.041.494 Ft
  • a támogatás mértéke: 55 %
  • a projekt tartalmának bemutatása: A Zöldség és gyümölcs alapú, rostokban gazdag, 100%-ban adalékanyag-mentes étrendkiegészítő desszertszeletek kifejlesztése” A cél speciális magyar termékfejlesztési innováció megvalósítása, amely magyarországi alapanyagokhoz és magyar szellemi innovációhoz köthető, elsődlegesen a prototípusként megjelölt termékek létrehozása.
  • a projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.03.31.
  • projekt azonosító száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00447

Különleges tápértékű, 100%-ban növényi alapú, „mentes” szelet desszert termékek

A kutatási feladat során zöldség és gyümölcs alapú, rostokban gazdag, adalékanyag-mentes funkcionális élelmiszer szeletek fejlesztése valósult meg számos alap- és segédanyagból, sokféle technológiai paraméterrel.

A projekt kezdetén felmértük a hazai és nemzetközi trendeket, illetve termékeket. Megkérdeztünk számos potenciális fogyasztót az igényeiről, illetve fogyasztási szokásairól. Megállapítottuk, hogy a szelet termékek funkcionalitása jelentősen növelhető speciális alapanyagokkal, így egy magasabb minőségű termék előállítására nem csak igény, hanem lehetőség is van.

Ezzel párhuzamosan feltérképeztük, hogy a szakirodalomban található információk alapján milyen funkcionális komponenseket/technológiákat érdemes használni a lehető legjobb minőségű termék előállításához. A választás a magas tápanyag-tartalmú alapanyagokra, ezek csíráztatására, fermentálására, valamint a mikrokomponensekkel való kiegészítésére esett. Emellett nagy hangsúly fektettünk a magas omega-3 zsírsav-tartalmú alapanyagok használatára is.

Számos recept variációt készítettünk, melyek technológiai lépéseit alaposan körbejártuk, labor méretben, és kisüzemi méretekben egyaránt.

Megvizsgáltuk az elkészült termékek minőségi tulajdonságait, és megállapítottuk, hogy a termékek a kiváló alapanyagoknak és a kidolgozott gyártástechnológiának köszönhetően kiváló érzékszervi tulajdonságokkal, remek beltartalmi értékekkel és hosszú eltarthatósággal rendelkeznek.

 

Sem a hazai, sem a külföldi piacon nem találtunk ehhez hasonló funkcionális tulajdonságokkal rendelkező szelet terméket, így kijelenthető, hogy a projekt eredménytermékei kuriózumok, az egészséges táplálkozásba 100%-ban beilleszthető szelet termékek. Eredményül 3 termék teljes dokumentációja készült el: a magas gyümölcshánadú epres gyümölcs özön, az extrém alacsony szénhidrát-tartalmú paradicsomos zöldség-tuning, valamint a magas fehgérje-tartalmú, gabona- és maglisztekkel dúsított regeneráló komplex.

Email: pd-steel@pd-steel.hu
Tel: 0036-1-780-8568
Fax: 0036-1-780-8568
2000 Szentendre
Galamb József utca 2.
Adószám: 14918209-2-13
Széchenyi Plusz logó